Integrationsverkets personal irriterad att beslut dröjer

Regeringen har svårt att hitta ersättare som ska ta över integrationsfrågorna efter Integrationsverkets nedläggning.

För andra gången tvingas nu regeringen skjuta upp beslutet om vilken eller vilka myndigheter som ska ta över när verket läggs ned i juni.

Idag var det tänkt att det försenade beslutet om eventuella kandidater som skulle ta över presenteras men så blir det inte alltså.

Ann-Marie Åsheden pressekreterare hos integrationsministern Nyamko Sabuni säger att de jobbar intensivt med att snabbt hitta en lösning men det kommer att ta ett par veckor innan ett beslut kan komma.

Enmansutredare

Efter beskedet om myndighetens nedläggning tillsattes en enmansutredare som analyserade verkets uppgifter och föreslog samtidigt lämpliga efterträdare som skulle ärva integrationsfrågorna.

Ett av utredarens förslag var att Migrationsverket skulle ta över en stor del av det som nu bedrivs av integrationsverket.
Men Migrationsverket är starkt kritiskt till utredningen och avfärdar förslaget.

Irritation hos personal

Från Integrationsverkets sida riktas kritik mot den del av utredningen som föreslår att AMS och länsstyrelserna ska ta över vissa uppgifter efter att verket har försvunnit.

Samtidigt växer irritationen bland anställda och ledningen på Integrationsverket som inte får någon klarhet i vad som kommer att hända med personalen eller med integrationsfrågorna om fyra månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista