Vanvård avslöjad inom äldreomsorgen

Ett fall av vanvård har avslöjats inom äldreomsorgen i Linköpings kommun. Nu riktar länsstyrelsen allvarlig kritik mot kommunen.

- Mammas sista år i Ryd har varit skrämmande. Det har varit omänskligt, ovärdigt och inte etiskt försvarbart av en kommun av Linköpings storlek att ha det på detta sätt, säger Ulla-Britt Holmberg, dotter till den äldre kvinnan.

Nedkissad
Med sorgsen röst försöker Ulla-Britt Holmberg berätta hur hon under en lång tid förgäves försökte larma kommunen om den bristfällga vård hennes mamma hade. Nedkissade strumpbyxor som satt fast på benen, nedkletade toalett och rullstol är bara några exempel på det vanvård som hon bevittnade.

- Hennes mattablett satt fast nedkletad i gamla matrester. När jag påtalade det här för personalen så fick jag till svar att ”hon får väl beställa mer städning då”.

Skarp kritik
När klagomålen till ansvariga inom kommunen inte hjälpte anmälde Ulla-Britt Holmberg ärendet till länsstyrelsen. Nu riktar myndigheten skarp kritik mot Linköpings kommun och konstaterar att vården av kvinnan inte fungerat som det ska.

Ulla-Britt Holmberg är glad att hon lyckades övertala sin mamma att gå med på att flytta från Linköping så att hon kunde få en drägligare tillvaro de sista månaderna i livet.

- Sista halvåret när mamma flyttade ner till Tingsryd så fick hon tillbaka sitt människovärde, säger Ulla-Britt Holmberg.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista