Mp vill skjuta på beslutet om resecentrum

Beslutet om det nya resecentrum i Linköping som ska byggas forceras fram. Det anser miljöpartiet som menar att vare sig politiker eller linköpingsbor hinner med att informera sig om miljardprojektet.

- Det är väldigt viktigt att allmänheten involveras i den här frågan. Det här är ju en stor fråga som kommer att påverka staden, säger Annika Lillemets, gruppledare för miljöpartiet.

De ekonomiska beräkningarna för vad ett nytt resecentrum kommer att kosta får politikerna i sin hand på måndag. Tre dagar senare hålls ett informationsmöte på stadsbiblioteket för allmänheten.

Men redan veckan därpå den tisdagen 6 mars ska kommunstyrelsen fatta beslut om var den nya stationen ska ligga och hur dyr den ska bli. Enligt Annika Lillemets finns det uppgifter på att stationen kan kosta allt mellan 300 miljoner kronor och 3 miljarder.

En ny station måste till om snabbspårsjärnvägen Ostlänken ska bli verklighet. Lillemets anser att det är Banverket som hetsar på kommunpolitikerna att fatta ett så snabbt beslut som möjligt.

Miljöpartiet vill nu vänta till maj innan det definitiva beslutet om resecentrum ska tas.

- Allmänheten ska få information, politikerna ska ha god tid på sig att sätta sig in i de olika alternativen, säger Annika Lillemets.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista