Länets dagstidningar tappar i upplaga

Morgontidningarna i Östergötland har tappat i upplaga. Det visar siffror från Tidningsstatistik som presenterades under natten till fredagen. Störst är tappet för Östgöta Correspondenten.

Förra året var ett upplagemässigt mörkt år för den traditionella dagspressen i Sverige. Den totala upplagan minskade med 1,8 procent. Samtidigt fortsätter gratistidningarna att öka.

I Östergötland minskade samtliga dagstidningar i upplaga. Östgöta Correspondenten är den tidning i länet som tappar mest i upplaga. Under 2006 trycktes tidningen i 59 300 exemplar, det är en minskning med 1 000 exemplar jämfört med 2005.

Karl-Erik Gustafsson, professor i massmedieekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, säger att delar av nedgången kan förklaras med prishöjningar. Men sjunkande upplagor behöver inte betyda försämrad lönsamhet för tidningarna.

-De exemplar som säljs utanför utgivningsorten är väldigt dyra för en tidning och kräver extra transportkostnader. Det är oftast de som försvinner först, säger Karl-Erik Gustafsson till TT.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

FAKTA: Tidningsupplaga

Östgöta Correspondenten: 59 300 (-1 000)
Norrköpings Tidningar: 47 600 (-500)
Folkbladet: 7 900 (-400)
Motala Tidning: 11 400 (-400)
Vimmerby Tidning*: 12 100 (+100)
Länstidningen**: 2 300 (+100)
* Kinda-Posten och Linköpings Tidning ingår
** utkommer en gång i veckan

Källa: Tidningsstatistik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista