Lyckat med kommunala friskolor i Linköping

Försöket med så kallade kommunala friskolor i Linköping har så här långt varit lyckat. Det visar en rapport som Linköpings universitet har gjort på uppdrag av kommunen.

Det som skolorna är mest nöjda med är den lokala styrelse med representanter från både företag och universitet.

Förra året fick sex grund- och gymnasieskolor i Linköping chansen att bli så kallade kommunala friskolor.

Orsaken till försöket var att Linköpings kommun ville öka valfriheten för elever och ge skolans personal på dom kommunala skolorna ett större inflytande, nu när konkurrensen från privata friskolor ökar.

Dom kommunala friskolorna har därför fått ta ett större ansvar för den egna ekonomin och dessutom får dom hjälp av en rådgivande styrelse med ledamöter utanför skolans värld

Och det har alltså varit uppskattat av rektorerna och skolans personal. Det har lett till bättre kontakter med arbetslivet och universitetet och också gett nya infallsvinklar på till exempel personalfrågor och hur skolan ska marknadsföra sig, enligt rapporten.

Försöket med dom kommunala friskolorna ska pågå fram till årsskiftet men Bengt Olsson tror redan nu att försöket med kommunala friskolor kommer att permanentas.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista