Västervik vill inte tillhöra Östergötland

I morgon kommer den så kallade ansvarskommitténs förslag till ny regionindelning som ska ersätta dagens län.

I Västervik, bara några mil söder om den östgötska länsgränsen är man orolig över vad som ska hända med ortens sjukhus. Man vill inte hamna i Östergötlands sjukhusorganisation.

Caroline Håkansson bor i Blankaholm några mil söder om Västervik och hon månar om sitt närsjukhus.

- Det är jätteviktigt därför att jag har tre barn. Då tycker jag att det är skönt att ha ett sjukhus ganska nära.

Sexton län ska bli nio
Västerviks sjukhus är i dag ett välutrustat och omtyckt länsdelssjukhus. En neddragning skulle säkerligen möta stort motstånd. Nu är man orolig för ansvarskommitténs förslag om ny regionindelning. Enligt förslaget ska 16 län och regioner bli 9 i framtiden och sjukvården kommer att administreras gemensamt över större geografiska områden. Antagligen kommer Västerviks sjukhus då att inlämmas i Östergötlands sjukhus organisation. En organisation som smålänningarna inte är så imponerade av. Vid en sammanslagning skulle Västervik kunna bli av med en del specialistkompetens som i dag finns på sjukhuset och i stället få fokusera på närsjukvård.

Hoppas på avståndet
Samtidigt tror medicinläkaren Anna Michaelsson som också är ordförande i läkarföreningen i Västervik att de tio mil som skiljer Västervik från Linköping kommer att göra att Västervik kn behålla sin position och kompetens.

- Skulle det bli aktuellt så känner vi väldigt starkt för det. Skulle det här med regionindelning bli av så får vi diskutera noggrant med Östergötland.

På sjukhuset i Västervik följer man utvecklingen med både oro och förhoppningar. Precis som på flera mindre sjukhus i Östergötland är målet glasklart för Anna Michaelsson och hennes kollegor.

- Att bibehålla ett fullvärdigt sjukhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista