Littorin öppnar för rekryteringsbidrag

I dag har arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin träffat elever på Marieborgs folkhögskola och det socialdemokratiska kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernkvist.

Stjernkvist gillar inte att regeringen tagit bort det så kallade rekryteringsstöde, som gav arbetslösa bidrag om de studerade.

- Jag tyckte att han tog till sig det vi sa om till exempel rekryteringsbidraget så det tror jag kommer tillbaka, säger Therese Lundin som läser på Marieborgs folkhögskola.

I dag lämnade Lars Stjernkvist över synpunkter och förslag till arbetsmarknadsministern.

- Vi har ett viktigt budskap och det är att de som är långtidsarbetslösa ska ha möjlighet att studera på samma villkor som när man deltar i olika former av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Den dörren har regeringen stängt, säger Lars Stjernkvist.

Ersätts med studelån
Rekryteringsbidraget har tidigare funnits till för dem som har varit eller riskerat att bli arbetslösa och som behövt extra tid för att klara sina studier. Bidraget försvann den första januari och nu finn möjligheten att ta lån av CSN. Regeringen plockade bort bidraget eftersom de vill att det ska bli mer jämlika regler för dem som är vuxna och studerar. Men Stjernkvist tycker, tvärtom, att det blir mer orättvist i det nya systemet.

- Är du en bit upp i åren, har varit arbetslös ett tag och har väldigt kort utbildning. Då är det inte så lätt att utbilda sig till ett jobb. Det tar otroligt lång tid, jämfört med yngre som bara behöver komplettera sin utbildning.

Hjälp från elever
Stjernkvist var inte ensam i sin kamp för rekryteringsbidraget. Elever på Marieborgs folkhögskola ställde sig på socialdemokratens sida och det var han så klart nöjd med.

- Jättebra, jag tror att deras argumentation underlättade. För det var många som beskrev hur svårt det är att studera med hjälp av studielån när man har väldigt lång väg till en färdig utbildning och ett jobb. Och genom det tror jag att ministern blev ännu mer övertygad om att vårt förslag är bra, säger Stjernkvist.  Det som var positivt idag var att Littorin lovade att se över det här och öppnar för att återinföra bidraget.

Både Stjerkvist och eleverna tyckte att arbetsmarknadsministern lämnade positiva besked men Sven-Otto Littorin själv låter det vara osagt.

- Det kan tänkas att man hittar något alternativ. Men jag har inte stängt dörren, jag tycker det är viktigt.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista