Landshövdingen kritisk till ansvarskommitténs förslag

När ansvarskommittén idag presenterade sitt slutbetänkande kring regionindelningen av Sverige blev det som väntat sex till nio regioner som ska ersätta landstingen. Landshövding Björn Eriksson är kritisk till förslaget eftersom man ännu inte vet vad som blir regionernas uppgift.  

Något förslag till vilken region som Östergötland ska tillhöra lämnade inte kommittén idag. Det arbetet ska landstingen själva vara med och utarbeta under det kommande året. Det finns i dagsläget två olika scenarion som är tänkbara. I det ena så delas Sverige i sex regioner och Östergötland slås samman med Kalmar, Jönköping och Kronoberg. I det andra blir Östergötland ett eget län bland totalt nio. Västerviks kommun lämnar Kalmar län och blir en del av Östergötland.
Björn Eriksson som är landshövding i Östergötland är kritisk till förslaget. Han menar att ansvarskommittén inte har klargjort vad som ska vara regionernas uppgifter. Enligt Eriksson finns det fyra förslag som cirkulerar. Det ena förslaget pekar på att sjukvården är det viktigaste och att Östergötland i så fall ska tillhöra Småland, det andra förslaget handlar om tillväxt och att det i så fall är Stockholm som gäller. Enligt ett tredje alternativ ska Östergötland delas och andra menar att länet ska bli en ensam region.
- Innan man har klarat ut vad det hela syftar till och var vi passar in tycker jag det är väldigt svårt att känna någon glödande entusiasm. Är det sjukvård, är det tillväxt eller vad ska egentligen de här storregionerna göra?

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se 

26 februari: Läs om ekots rapportering kring den nya regionindelningen

Fakta om ansvarskommittén

Ansvarskommittén är en parlamentarisk kommitté där alla riksdagspartier ingår. Ordförande är Mats Svegfors från länsstyrelsen i Västmanland. Sedan 2003 har de utrett hur dagens samhällsorganisation ska förändras för att klara väldfärden i framtiden.

Huvudområdena som de utrett är:

  • Det samlade kommunala uppdraget - vilka uppgifter den kommunala nivån skall ansvara för.
  • Hälso- och sjukvård - struktur- och uppgiftsfördelning mellan staten, landstingen och kommunerna.
  • Regional utveckling och den regionala samhällsorganisationen - fördelning av uppgifter mellan staten och den kommunala nivån.
  • Den statliga styrningen av samhällsorganisationen - både relationen mellan regeringen och de statliga myndigheterna och mellan staten och den kommunala nivån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista