Stora pengar från bostadsbolag till Linköpings kommun

Linköpings kommun tog mellan åren 2000 och 2005 ut 360 miljoner kronor i utdelning från det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden. Det är mer än åtta gånger den tillåtna utdelningen. 

Det är Boverket som granskat utdelningarna i 25 kommuner under fem år på uppdrag av den sittande utredningen om allmännyttan. De undersökta kommunerna tog sammanlagt ut 949 miljoner kronor från sina bostadsbolag men den tillåtna utdelningen var 485 miljoner.
- Den visar att det inte är någon ordning och reda på vad de kommunala bostadsbolagen får göra för typer av transaktioner, säger Barbro Engman som är riksordförande på Hyresgästföreningen.
Att lägga sitt bostadsbolag i en koncern är ofta ett sätt för kommunen att ta hem pengar från sina bostäder, säger Barbro Engman och det driver upp hyrorna anser hon.
- Kommunerna tvingar fram vinster i bolagen som man sedan använder för att föra vidare till koncernen och täcka underskott i andra bolag.

Inte hyresdrivande
I granskningen ingår Stockholm, Göteborg och Malmö men Linköping tar ut mest pengar från sitt kommunala bostadsbolag Stångåstaden. Den tillåtna utdelningen mellan 2000 och 2005 var 41 miljoner kronor men kommunen tog ut 360 miljoner. Men enligt Dan Stenberg som är finanschef för Stångåstaden har Boverket blandat ihop siffrorna och han säger att man bara gjort en godkänd skatteplanering och att man inte varit hyresdrivande.
- Det är möjligt att det är hyresdrivande för något bostadsbolag men inte för Stångåstaden.
Kommunalråd tillbakavisar kritiken
Paul Lindvall är moderat kommunalråd i Linköping och han håller inte med om kritiken från Hyresgästföreningen. Han menar tvärtom att den kraftiga utdelningen gjort att mer pengar gått tillbaka till Stångåstaden än om man hade skattat normalt för dem.
- Tvärtom är det bra om det går med vinst i Stångåstaden för då kan man sköta saker och ting. Ungefär som det är i en privatekonomi, går det dåligt ekonomiskt då kanske man tvingas till korta och dyra lån. Har man en välskött och sund ekonomi så gynnar det alla Linköpingsbor och de som bor i Stångåstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista