Inga klara besked om regionindelning

Idag presenterade ansvarskommittén sitt förslag till hur den nya indelningen av Sverige ska se ut. Av dagens 20 landsting ska det bli 6-9 regioner. Men vilka Östergötland ska slå sig ihop med, vill inte ansvarskommittén ge besked om.

De nya regionkommunerna ska ta över ansvaret för sjukvården från landstingen. De ska också få större ansvar för utbildningsfrågor och från länsstyrelsen tar de över de regionala utvecklingen. De nya regionerna ska också få ansvar för kommunikationer som kollektivtrafik och vägsatsningar.

Men någon definitiv karta vill inte utredningen rita. Två förslag finns men ansvarskommittén tar inte ställning för det ena eller det andra. I det första så delas Sverige in i sex regioner. Då skulle Östergötland slås ihop med de småländska länen, Jönköping, Kronoberg och Kalmar och alltså följa den sjukvårdsregion som existerar i dag.

Blir det däremot nio regioner skriver ansvarskommittén att Östergötland skulle bli ett eget län med den skillnaden att Västerviks kommun skulle ingå i den nya regionen.

Politiker och östgötar får nu ett år på sig att fundera över vilken väg Östergötland ska gå. Nästa år ska beslut tas och de nya regionerna ska gälla från och med 2010.

Läs mer:

Ekots rapportering om regionindelningen

Fakta om ansvarskommittén

Ansvarskommittén är en parlamentarisk kommitté där alla riksdagspartier ingår. Ordförande är Mats Svegfors från länsstyrelsen i Västmanland. Sedan 2003 har de utrett hur dagens samhällsorganisation ska förändras för att klara väldfärden i framtiden.

Huvudområdena som de utrett är:

  • Det samlade kommunala uppdraget - vilka uppgifter den kommunala nivån skall ansvara för.
  • Hälso- och sjukvård - struktur- och uppgiftsfördelning mellan staten, landstingen och kommunerna.
  • Regional utveckling och den regionala samhällsorganisationen - fördelning av uppgifter mellan staten och den kommunala nivån.
  • Den statliga styrningen av samhällsorganisationen - både relationen mellan regeringen och de statliga myndigheterna och mellan staten och den kommunala nivån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista