Varierade reaktioner på nya regioner

I dag presenterade ansvarskommittén sitt slutbetänkande på hur bland annat sjukvård, kommunikationer och utbildning ska organiseras i framtiden. Dagens 20 landsting ska ersättas med 6-9 regioner där Östergötland eventuellt kan slås samman med de småländska länen.

Ett annat alternativ är att Östergötland behåller sina nuvarande gränser med den enda skillnaden att även Västerviks kommun  kommer att ingå. Linköpings kommunalråd (m) är nöjd med förslaget men tycker att sjukvården är en statlig angelägenhet och inte ska skötas på regional nivå. Han ser Östergötland som ett naturligt regioncentrum i en framtida storregion.

- Man ska känna sig väldigt välkommen i att vara med i regionen som är någonting större än Östergötland och Linköping och Norrköping har en så stor samlad kraft att de borde vara ett naturlig regioncentrum.

I Ydre kommun i södra delen av länet är kopplingen till Jönköping en självklarhet. Kommunalrådet i Ydre  Inga Arnell Lindgren (c) tror att ett utvidgat Östergötland som Paul Lindvall förespråkar blir för litet.

- Jobbar vi bara in mot Östergötland kan vi dö tvinsoten. För oss vore det bättre om Östergötland och Jönköping, självklart, för då vore vi samma region.

Nästa år ska alltså den nya indelningen vara klar för att börja gälla år 2010. Men det tycker landshövdingen Björn Eriksson är att gå alldeles för snabbt fram.

- Trycker man på och trycker igenom det här så att det ska vara klart 2010. Då har man ju bara några år på sig att diskutera och då kan många vanliga människor känna sig överkörda. Då kan det bli som i euro-omröstningen att många i ren protest ställer sig negativa.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Läs också:
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista