Polisen tar krafttag mot krogrelaterat våld

Antalet krogrelaterade våldsbrott är betydligt högre i Östergötland än på många andra håll i landet och nu gör polisen i länet en speciell satsning för att få bukt med problemet.


 

Målsättningen är att antalet misshandelsfall utomhus i år inte ska överstiga 2000. Idag är den siffran betydligt högre och mycket av våldet sker just runt krogarna.

- Det här är antagligen det allra viktigaste området och vi måste bli mycket bättre och utveckla vårt arbetssätt för att försöka få ner de här misshandelsbrotten. Det är helt enkelt inte ok som det ser ut just nu, säger Mats Löfving länspolismästare i Östergötland.

Polisen på plats tidigare
Framförallt är det våldet runt länets krogar som ska prioriteras. Bland annat ska polisen inleda ett bättre samarbete med ordningsvakterna. De tio krogar i länet där det är vanligast med bråk ska kontrolleras oftare och polisen ska överhuvudtaget bli mer synlig runt krogarna.

- Vi har en god bemanning på helgerna, men tidigare har vi mest inriktat oss på att bevaka krogarna från midnatt och fram till stängningsdags. Nu ska vi vara där betydligt tidigare, säger Mats Löfving.

Lätt urskilja bråkstakar
Enligt honom är det nämligen ganska lätt att redan tidigt på kvällen se vilka som kan tänkas ställa till bråk senare under natten. Många är påtagligt berusade redan när de anländer till krogen och om polisen finns på plats redan då tror Mats Löfving att många bråk kan undvikas:

- Då kan vi föra ett resonemang med dem och om de tar rättelse och tar till sig vad som gäller då kan de fortsätta att ha en trevlig kväll.  Men om de inte tar rättelse och är berusade då riskerar de att hamna i polisens förvar under ett antal timmar tills krogarna har stängt. 

                                                  Lotta Karlsson
                                                     lotta.karlsson@sr.se
                                                     Louise Martinsson
                                                     louise.martinsson@sr.se 

                                                 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista