Inga nybyggen inom allmännyttan trots byggboom

Norrköpingsborna blir allt fler och under de kommande åren kommer det att byggas rekordmånga nya bostäder i kommunen. Några nya hyresrätter inom allmännyttan lär det dock inte bli. Kommunala Hyresbostäder har nämligen inte råd att delta i byggboomen.

- Vi har ett stort renoveringsbehov i våra lägenheter och dessutom har vi ett antal tomma lägenheter och det gör att vi inte kan bygga för närvarande, säger Kerstin Widén, ordförande i Hyresbostäders styrelse.

Både socialdemokraterna och vänsterpartiet i Norrköping har tidigare framhållit vikten av att ha en hög andel allmännyttiga lägenheter i kommunens utbud av bostäder. Ändå kommer de rekordmånga byggprojekt som nu planeras i huvudsak att bestå av bostadsrätter, byggda av privata entreprenörer.  

- Jag tycker att det är tragiskt och jag hoppas att vi framöver sen ska kunna vara med och titta på de olika projekten, säger Kerstin Widén.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista