Stöld av orgelpipor uppe i hovrätten

Idag, onsdag, avslutades rättegångsförhandlingar i Göta hovrätt mot den 59-årige man som misstänks ligga bakom stölden av de orgelpipor som under mystiska omständigheter försvann då orgeln i Motala kyrka renoverades i slutet av 1990-talet.

Den nu åtalade mannen abetade i slutet av nittiotalet som orgelbyggare, och ansvarade för nedmonteringen av orgeln i Motala Stadskyrka. Mannen konfronterades med uppgiften att flera pipor saknades från det utrymme de förvarades i, men han sade sig vara helt ovetande till försvinnandet. I slutet av 2001 dök uppgiften upp att delarna fanns i en då ganska nyligen renoverad kyrkorgel i Ringamåla i Blekinge. Det fyndet innebar att polisen kopplades in på fallet, tillsammans med Riksantikvarieämbetets egna experter.

Orgelbyggaren hamnade tämligen omgående i polisens fokus i samband med detta eftersom han även hade haft ansvaret för bygget i Blekinge.

Mannen dömdes under förra året av Linköpings tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för grov förskingring. Hovrättens dom i ärendet väntas den 21 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista