Saab bekräftar agenter i Gripen-affär

Saab bekräftar nu att dess ägare och partner, brittiska BAE, anlitat agenter i samband med leasingaffären av Jas Gripen till Tjeckien. Men det var inte för att betala mutor, utan för att hjälpa till med så kallade motköp som Saab åtagit sig att genomföra, enligt Saab.

– Saab har åtagit sig att åstadkomma ett omfattande industrisamarbete i Tjeckien, och för att åstadkomma det har Saab anlitat BAE Systems, som har haft vårt uppdrag att se till att det här industrisamarbetet kommer till stånd. För att lösa den uppgiften har de naturligtvis behövt rådgivare och konsulter, säger Helena Stålnert, informationsdirektör på Saab.

Det rör sig om flera företag och konsulter, alltså?

– Det gör det förmodligen.

Offshorebolaget Valurex international har enligt SVT:s Uppdrag granskning fått 81 miljoner för att på olika sätt bearbeta makthavare i Tjeckien.

Valurex har bland annat anlitat en österrikisk affärsman och en före detta hög militär, och misstanken finns att en del pengar använts som mutor till tjeckiska politiker.

Saabs informationsdirektör Helena Stålnert bekräftade vid lunchtid på onsdagen för Ekot att Saabs affärspartner och storägare, brittiska BAE, faktiskt har anlitat just Valurex i samband med leasingaffären med Tjeckien. Ett par timmar senare, när vi får en bandad intervju, är hon inte lika säker.

– Vi har inte den fullständiga bilden av det här, utan vi håller på att undersöka det.

Du sa till mig för två timmar sedan att BAE har anlitat Valurex international?

– Det var möjligtvis något förhastat. Jag vet inte exakt hur det förhåller sig. Jag har inte fått det bekräftat. Men jag kan nöja mig med att konstatera att det företag du nämner kan ha ett avtal med BAE, säger Helena Stålnert.

Gripen Internationals vd, Johan Lehander, förnekade i SVT:s Uppdrag granskning att han överhuvudtaget känner till bolaget.

Om Valurex anlitats handlar det inte om några mutor eller ens om själva leasingaffären, utan om hjälp med de så kallade motköpen eller industrisamarbetet, säger Helena Stålnert. Men helt säker är hon inte.

– Vi har ingen anledning att tro det idag.

Men vet du att de inte har gjort det?

– Vi har ingen anledning att tro det idag. Det är den bilden vi har idag. Det är det jag kan svara idag.

Men har ni den kunskapen om vad de har arbetat med, eftersom ni inte ens vet vilka de är?

– Vi har inte den fullständiga kunskapen om vad alla rådgivare har arbetat med och hur de har arbetat, säger Helena Stålnert.

Affären gick till så att Tjeckien hyrde ett antal Jas Gripen-plan av det svenska försvaret. Saabs del i det hela var att göra i ordning och utrusta planen enligt tjeckiska önskemål, samt att leverera reservdelar och utbildning under hela hyrtiden.

Affären var viktig eftersom Tjeckien var det första Nato-land som använde planen och därför skulle den kunna leda till nya exportaffärer i framtiden.

Affären gjordes upp direkt mellan den tjeckiska och den svenska regeringen och förhandlingarna sköttes i Sverige av Försvarets materielverk, FMV. FMV hävdar att de inte fick någon som helst information om att Saab eller deras partner BAE skulle ha anlitat någon agent eller konsult. Valurex nämndes inte.

FMV vill idag inte göra några kommentarer, utan säger att de samarbetar med åklagaren, som inlett en förundersökning.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista