Dömda för sambandscentral i HD

Idag inledde Högsta domstolen förhandlingarna mot de åtta personer, varav två från länet, som dömts till fleråriga fängelsestraff för kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg förra året.
De åtta, som är i åldrarna 20 till 24 år, ska ha utgjort den så kallade sambandscentralen som höll till i en lägenhet i stadsdelen Högsbo i Göteborg. Flertalet av dem greps när polisen stormade lägenheten på morgonen fredagen den 15 juni, EU-toppmötets första dag. Fram till dess hade de via sms-meddelanden hållit kontakt med och informerat aktivister på stan om var polisen befann sig. I hovrätten dömdes de till fängelse från ett år och fyra månader upp till två år fyra månader. Tingsrättsdomarna låg på mellan tre och fyra års fängelse. Domarna har kritiserats av flera jurister, bland andra Suzanne Wennberg, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, som menar att de bygger på en kollektivisering av straffansvaret som är oförenligt med Europakonventionen. Eric Östberg, tidigare överåklagare, har kritiserat domarna i en rapport från Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter. Målet i HD är det första efter EU-bråken i Göteborg där både skuldfrågan och straffen ska prövas. Tidigare har själva straffsatsen i ett mål prövats. HD sänkte då straffet för en 20-åring från Norrköping, från 20 till 4 månaders fängelse. 20-åringen fälldes för att ha anstiftat, anfört och deltagit i våldsamt upplopp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".