Finspångs kommun behåller feriejobben

Finspångs kommun vill marknadsföra sig som en tänkbar arbetsgivare för ungdomar i framtiden. Därför har kommunen avsatt en halv miljon kronor för att kunna behålla feriejobben, som i många kommuner varit hotade på grund av att det statliga stödet försvann.

Drygt 200 gymnasister har sökt de 90 platserna inom till exempel äldreomsorgen, förskolan eller sommarorkestern.

- Vi behöver folk i framtiden och det kommer att bli en kamp om många olika slags jobb, det här är vårt sätt att marknadsföra kommunala jobb, säger Ingrid Lindbom, personalchef i Finspångs kommun.

Varje tjänst varar i tre veckor och lönen är 50 kronor i timmen. Men feriejobbarna ska inte göra samma saker som den ordniarie personalen.

- Inom äldreomsorgen kan det handla om högläsning eller att man går ut och går. Sådant som kan ge lite guldkant i tillvaron för de gamla, säger Lindbom.

Om det fanns många sökande till feriejobben hade kommunen svårt att hitta sommarvikarier till äldre- och handikappomsorgen.

Men efter att bland annat annonserat på en populär internetsida ser det nu ut som det löst sig.

- Vi gjorde ett samarbete med Lunarstorm, då fick vi in en del ansökningar, säger Ingrid Lindbom.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista