Rödgrön majoritet i ny barometer

Sveriges riksdag skulle få en rödgrön majoritet om det vore val i dag. Och kd skulle hamna utanför riksdagen, omkört av Sverigedemokraterna, enligt Novus Opinions väljarbarometer för mars.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet skulle tillsammans få 52,1 procent av rösterna enligt undersökningen, gjord på uppdrag av TV 4:s Nyheterna. För den borgerliga alliansens fyra partier stannar stödet på 42,3 procent.

Moderaterna ligger stabilt, medan centerpartiet och folkpartiet ökar något. Men frågan är hur kristdemokraternas bottennotering ska tolkas. Kd hamnar under fyraprocentspärren med 3,3 procent av stödet, en procentenhet mindre än i motsvarande mätning gjord i februari.

Kd-fallet, ned till den lägsta nivån i Novus Opinions mätningar sedan valet i fjol, märks främst bland äldre män och på småorter.

Samtidigt närmar sig Sverigedemokraterna samma spärr från andra hållet, upp 0,6 procentenheter till 3,5 procent.

Båda förändringarna ligger inom felmarginalen.

Av undersökningen framgår att m fortsätter att tappa stort bland egenföretagare, varav många väljer att gå över till att stödja c i stället. Sedan januari har moderaternas stöd bland egenföretagare rasat med 19,1 procentenheter till 36,4 procent.

Undersökningen omfattar 2 000 personer, 18-74 år, tillfrågade den 12-25 mars. Andelen osäkra deltagare låg på 8 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista