Alvastra klosterruin, inte långt från Skänninge

Kloster på Skänningeanstalten

I Skänninge ska en klosterpaviljong byggas inne på kriminalvårds-anstalten. Där ska interner kunna få leva i en andlig miljö, men utan att bekänna sig till någon särskild religion.

Kriminalvårdsanstalten i Skänninge håller även på att byggas ut från 78 till 234 platser.

- Kloster i kriminalvården är unikt i Sverige och i världen. Så vitt jag vet finns det ingen liknande verksamhet någon annan stans, säger Gert-Arne Sköld chef på anstalten i Skänninge.

Det hela började år 2000 med några lösa idéer från en av kriminalvårdens pastorer. Efter hand växte ett litet kloster upp på Kumlaanstalten. I 30 dagar får intresserade delta i klosterlivet i Kumla.

Tyst 23 timmar om dygnet
Nu är tanken att de som varit där ska kunna fortsätta sin väg ut utanför murarna genom en utslutssningspaviljong på anstalten i Skänninge, där det för övrigt tidigare funnits tre kloster i historisk tid.

Det nya klosterlivet i Skänninge kommer vara omgärdat med regler, inga besök, ingen radio och tystnad 23 timmar om dygnet.

- Sen pratar man en timma med den andliga ledare och det finns ett antal andra ritualer som handlar om den inre resan, skuld och straff.


Tanken att man ska isolera sig från mänsklig kontakt och vara helt tyst 23 timmar om dygnet kan tyckas stå i kontrast till rehabiliteringen inom kriminalvården där de intagna ska återanpassas till samhället. Men Gert-Arne Sköld tycker att det finns tid till återanpassning.

- Den tiden kommer men de kan alltså ha flera år kvar att verkställa, åtminstone 6-8 månader som minimum när de kommer hit.

Hoppas på klosterrörelse
Han har också planer på att bygga ett halvvägshus i Vadstena för interner på väg ut från kriminalvården. Dessutom så ska ett kloster byggas på Hinsebergsanstalten.

- Jag vet att man kommer att ha klosterverksamhet för kvinnliga intagna där. Jag hoppas naturligtvis att det här får spridning. Det är ju många intagna som genomgått klostret nu så jag tror att det kan bli en rörelse så småningom, säger Gert-Arne Sköld.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".