Romer har svårt att etablera sig i Norrköping

Trots lång arbetslivserfarenhet har romer svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i Norrköping. Och arbetsmarknaden är inte det enda stället där romer har svårt att etablera sig visar en undersökning som kommunen gjort.

- Det handlar om en grupp som kommit från ett krigsdrabbat område. Det handlar om en grupp som inte haft vanliga förutsättningar för skolgång. Eleverna har förlorat upp till 75% av sin skolgång, säger Baki Hassan som gjort undersökningen.

Erfarenhet men inte utbildning
I undersökningen har Baki Hasan talat med romer som kommit som flyktingar från det forna Jugoslavien och med bland annat skolan. Han konstaterar att det finns problem både inom skolan och arbetsmarknaden.

- Det handlar om en grupp med lång arbetserfraenhet men med mycket låg utbildning och i Sverige och Västeuropa så är det enda som gäller är hög utbildning.

Fördomar i skolan
Många av de romska flyktingbarnen bär på svåra krigsupplevelser, och har dessutom gått igenom uppslitande asylprocesser, något som sätter spår även efter att uppehållstillståndet är klart. Romer som grupp är också omgärdad med gamla fördomar som lever kvar även idag.

- Jag vill inte generalisera men det finns en del skolpersonal som har föreställningar om hur romer ska vara.

Många romer studerar på vuxenutbildningar som SFI och folkhögkolor, men enligt Baki Hasan har kurserna fel inriktning.

- Det vore ännu bättre om kurserna var yrkesinriktade.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista