Tandvårdschefer kritiserar utredning

Cheferna för folktandvården i landet är kritiska till förslaget att det ska bli billigare att gå till tandläkaren för alla med stora behov.

- Vi tycker det är bättre att satsa förebyggande, säger Raimo Pälvärinne tandvårdsdirektör i Östergötland.

På Dagens Nyheters debattsida skriver Pälvärinne och alla hans folktandvårdskollegor i landet att de tycker att reformen som tandvårdsutredningen föreslår kommer att leda till dyrare tandvård och försämrad tandhälsa.

Förutom en tandvårdscheck på 600 kronor vartannat år för patienter i åldern 20 till 29 år och för dem som är 75 och äldre, samt 300 kronor för dem mellan 30 och 74, innehåller förslaget ett skydd mot höga tandvårdskostnader.

Gynnar konsumtion
För kostnader över 3 000 får patienten betala hälften. Över 15 000 kronor står staten för 85 procent av kostnaden.

- När man väl har nått högkostnadsskyddet på 3000 kronor så finns det en väldigt kraftig subvention som gynnar konsumtion av tandvård i form av protetiska konstruktioner som kanske inte alltid är helt nödvändiga.

Vill satsa förebyggande
Folktandvårdscheferna tycker att högkostnadsskyddet gynnar de tandläkare som inte har ambitioner att satsa på långsiktigt bättre tandvård. De föreslår istället förebyggande tandvård till fast pris.

Tandvårdsförslaget har i stort fått godkänt av privattandläkarna och pensionärsorganisationen PRO, men kritiseras av den förra regeringen som en gång tillsatte utredningen.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".