Stöd för Leijonborg trots dataintrång

Idag inleddes rättegången om folkpartiets dataintrång hos socialdemokraterna. Samtidigt som flera partimedlemmar står inför rättslig prövning så dalar partiet i opinionsundersökningarna. Trots det har partiavdelningarna i Östergötland förtroende för partiledaren Lars Leijonborg.

- Jag tycker inte för närvarande att det är aktuellt att byta partiledare. Jag tycker Lars Lejonborg kan sitta kvar åtminstone till ytterligare ett landsmöte om två år så får man ta ställning då.

Folkpartiet var valets stora förlorare. Väljarstödet halverades nästan från 2002 års 13 procent till 7,5 procent 2006. En del av förklaringen till väljarflykten är det dataintrång som gjordes i socialdemokraternas interna nätverk där flera folkpartister misstänks, bland andra förra partisekreteraren Johan Jacobsson.

Partiet har också fortsatt att tappa i opinionsundersökningarna efter valet.Partidistriktet i Dalarna har gjort klart att Lars Leijonborg bör avgå på landsmötet i höst. I Östergötland vill vare sig partiet eller ungdomsförbundet kräva Leijonborgs avgång. Rebecca Bakszt ordförande i Liberala ungdomsförbundet tycker att det är upp till Leijonborg själv att avgöra när han lämnar partiledarposten.

- Han har ju ändå suttit i tio år och det kan vara dags att lämna över. Men då beror det inte på den här skandalen utan att han själv bestämt sig för att sluta.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista