Besök och fika på camus Norrköping var något av det ambassadörerna hann med på sitt Östergötlands besök idag

Fint utländskt besök i Östergötland

Idag är drygt 40 ambassadörer på utflykt i Östergöltand. De utländska diplomaterna som vanligtvis är stationernade på ambassaderna i Stockholm hade ett späckat schema och hann bland annat med besök på Tekniska Verken och på Campus Norrköping.

- Det har varit fascinerande. Vi har besökt universitetet och några av institutionerna. Det har varit en imponerande erfarenhet. Universitet gör en del världsledande forskning och det är därför vi är här, säger Storbritanniens ambassadör Andrew Mitchell.

I två bussar anlände de 40 ambassadörerna med äkta makar och och makor. Tanken från utrikesdepartementet som arrangerar utflykten var att de ska få se en annan del av Sverige än det Stockholm som oftast befinner sig i.

Sverige utanför Stockholm
Trots att det späckade schemat sprack på ett tidigt var värden landshövdingen Björn Eriksson energisk.

- Framför allt skapar det kontakter. Det underlättar när man blir kontaktad av företag eller kutlurmänniskor som vill ha en koppling, att man känner de här ambassadörerna.

Huvudsyftet enligt Björn Eriksson är just att visa ambassadörerna att det finns ett Sverige utanför Stockholm och att just Norrköping, Linköping och Östergötland är en intressant region.

Viktigt med internationalisering
Medan de utländska digniteterna, efter en kylslagen rundvandring i industrilandskapet, tacksamt tog emot det varma kaffet inne på kaféet på Campus Norrköping förklarar universitets vice rektor William Salaneck att just kontakterna är viktiga, även för universitetet.

- Just nu är det väldigt viktigt för oss med internationalisering. Vi har just tagit en ny internationaliseringsstrategi och vi har många internationella studenter. Så vi är intresserade av alla länder som har ambassadörer i Sverige.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".