Ovanligt fornfynd i Sättuna

En väldigt ovanlig stämpel från 500-talet har hittats vid utgrävningar i Sättuna utanför Linköping.

Arkeologer letar just nu kring den gamla gravhögen i Sättuna och redan på första dagen gjorde man det märkvärdiga fyndet.

- Ifjol hittade vi spår av gjutning i brons. Då var vi glada för att vi visste att vi hittat rätt. Men i år har vi gjort det verkliga praktfyndet, säger Martin Rundkvist som leder utgrävningarna.

Sätter Kaga på kartan
Det är en så kallad patris man har hittat. Patriserna används för att få fram vackra mönster i metall.och de är mycket ovanliga, berättar Martin Rundkvist.

- De här patriserna, mönstrena för tillverkning för guldgubbefigurer, finns det bara sex-sju stycken av. De kommer från extrema högstatusmiljöer i Sydskandinavien. Så det sätter verkligen Kaga socken på kartan. Här har vi de riktigt stora pamparna under Östergötlands järnåldern.

Inte till mynttillverkning
Det var inte mynt som man präglade med patriserna.

- Vi hittar nästan aldrig några mynt från den här perioden, 500-talet. De här små figurerna som det handlar om verkar ha använts i kulten på något sätt, säger Martin Rundkvist.

Det var amatörarkeologen Niklas Krantz som hittade patrisen när han sökte igenom området med metalldetektor.

- Först tänkte jag att det var ett beslag som finns på änden av ett skärp. Sen såg jag att det inte var någon hålighet utan att den var i ett stycke. Då visade jag den för Martin (Rundkvist) och han misstänkte ganska snart vad det var och det visade sig att han hade rätt.

Hur kändes det?

- Efter ett tag insåg jag vilket stort fynd det var. Det gjorde jag inte först så det känns bra.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista