Jörgen Rundgren

Delade meningar om bolaget Louis de Geer

Norrköpings kommunstyrelse vill att ett nytt kommunalt bolag bildas, Norrköpings Event AB. Tanken är att bolaget tar över Destination Norrköpings verksamhet och att Louis de Geer konsert och kongress köps upp. Men moderaterna och folkpartiet vill gå ett steg längre och sälja Louis de Geer till en utomstående aktör. 

Det var vid gårdagens kommunstyrelsesammanträde som förslaget om ett nytt kommunalt eventbolag behandlades. Det innebär att Destination Norrköpings verksamhet läggs ner och att bolaget Louis de Geer konsert och kongress köps upp av Norrköpings Event. Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige. Men moderaterna och folkpartiet är av en annan åsikt när det gäller det kommunägda bolaget Louis de Geer konsert och kongress. De vill att Norrköpings kommun säljer sina aktier i Louis de Geer till en utomstående aktör och inte till det nya kommunala bolaget.

– Vi tror att verksamheten kan bli bättre om vi får in det privata näringslivet, säger Jörgen Rundgren som är oppositionsråd för moderaterna.

Jörgen Rundgren tror inte att en försäljning skulle inbringa så mycket pengar till kommunen men han menar att en försäljning till det lokala näringslivet skulle öka delaktigheten och engagemanget.

– Vi ser ju när det gäller större evenemang i Norrköping att det behöver förbättras.

Många evenemang i Louis de Geer
Bolaget Louis de Geer har dock många evenemang inbokade enligt marknadschefen för Destination Norrköping, Christina Leinonen.

– Det går jättebra för Louis de Geer.

Jörgen Rundgren säger också att det går bra för Louis de Geer-hallen. Det är andra arenor det går mindre bra för, som till exempel Mässhallarna och Himmelstalund. Men trots det vill Jörgen Rundgren att Louis de Geer säljs.

– I Louis de Geer-hallen är det full rulle men när det gäller större evenemang i Mässhallar och Himmelstalund så är det ingenting just nu och därför så vill vi se förändringar.

Och att ni då säljer ut Louis de Geer - vad är poängen med det?

– Därfär att vi tror att du kan få in ytterligare en stimunals med näringslivet som ägare. Och det här har även socialdemokraterna varit inne på, men jag vet inte om de har ändrat sig eller varför de inte vill göra detta just nu.

Den 23:e april behandlas ärendet i kommunfullmäktige.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista