Älvestad kyrka och en verkstad totalförstördes vid branden i slutet av mars.

Inspektion av verkstad och brandstation efter Älvestadbranden

Uppdaterad version 16:38
Idag kommer inspektörer från Arbetsmiljöverket besöka brandstationen i Motala och ägaren till den verkstad som brann ner till grunden i Älvestad för snart två veckor sedan.

Arbetsmiljöverket vill vid sina besök ta reda på om något kan ha brustit i de båda arbetsgivarnas säkerhetsrutiner och vad som i så fall görs för att undvika liknande händelser i framtiden.

– Det handlar om att vi ska få en bild av vad som har hänt, säger Per Johansson som är inspektör på Arbetsmiljöverket.

Ingen brandorsak fastställd
Frågetecknen kring branden som utbröt den 29:e mars är fortfarande många. Klart är att branden började i verkstaden men någon direkt brandorsak har inte gått att slå fast i de utbrända lokalerna. En 19-åring som fanns i verkstaden när branden startade skadades svårt och vårads fortfarande på Universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning. Branden spred sig snabbt till intilliggande Älvestad kyrka och vid släckningsarbetet skadades en brandman lindrigt. Han hamnade mitt i ett eldhav i samband med att taket på kyrkan rasade in. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket.

–  Då är det normalt att vi följer upp en sådan anmälan och tar reda på hur arbetsgivaren jobbar med det som har hänt, säger Per Johansson.

Om Arbetsmiljöverket skulle upptäcka att det finns brister i arbetet vid branden säkerställer man att bristerna rättas till.

– Det kan vi göra genom att skriva inspektionsmeddelande eller också att man på plats redovisar vilka åtgärder man gör för att rätta till det här.
För att inspektionerna ska leda till så kallad åtalsprövning krävs allvarliga brister och det är inte något man tänker på i nuläget.

– Det är inte alls huvudsyftet enligt min mening. I den långa förlängningen någonstans skulle det kunna leda till det men vi tänker inte så just nu, berättar Per Johansson.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista