Marken vid träfabrik i Rimforsa måste saneras

Uppdaterad version 16:32
Marken vid den nedlagda såg- och snickerifabriken Rimforsa trä är så förorenad att den måste saneras. Det konstaterar länsstyrelsen efter sin senaste undersökning av området.

Den studie som länsstyrelsen gjort av området visar att det finns halter av arsenik och dioxin i marken och att gifterna kan innebära risker för människor.
Föroreningarna är avgränsade till fyra delområden. Två av dem är förorenade av främst arsenik från den tryckimpregnering som bedrevs på fabriken fram till 1980-talet. I de andra två områdena finns dioxin som kommer från den doppningsverksamhet som upphörde 1969. Då användes blånadsskyddsmedel för att förhindra att virket angreps av blånadssvamp.

Enligt den riskbedömning som länsstyrelsen gjort finns hälsorisker för människor som vistas inom de avgränsade områdena och för att skydda människor från föroreningarna och för att hindra dem från att spridas vidare rekommenderar länsstyrelsen en sanering. Riskerna för miljön i marken bedömer länsstyrelsen som mindre.

– Huvudstudien pekar på att en åtgärd är nödvändig för att skydda människor från att komma i kontakt med föroreningarna och att hindra att gifterna sprids vidare till sjön Järnlunden, säger Ann-Christine Wiklander på länsstyrelsen.

Saknar finansiering
Det saneringsalternativ som länsstyrelsen föreslår i första hand är att den förorenade jorden grävs upp och fraktas till en plats där den kan tas om hand på ett säkert sätt. Det beräknas kosta 5,5 - 7,5 miljoner kronor. I dagsläget finns ingen ansvarig som kan betala saneringen men Kinda kommun kan söka statsbidrag hos Naturvårdsverket. Om saneringen genomförs med hjälp av statliga medel måste kommunen vara huvudman för projektet och stå för tio procent av kostnaden.

– Nu har man ju möjligheten att få statliga bidrag och det vet man ju inte om det kommer finnas kvar i framtiden så att jag ser väl det här som en möjlighet att göra någonting åt området, säger Yngve Blomberg som är miljö- och byggchef i Kinda kommun.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista