Tekniskt fel orsakade mörker i arena

Det var ett svårlokaliserat tekniskt fel som orsakade att hockeyarenan i Örnsköldsvik mörklades under gårdagens fjärde finalmatch mellan Linköpings hockeyklubb och Modo.

Det var mellan den andra och tredje perioden som problemet med belysningen uppstod och det dröjde en timme innan den sista perioden kunde komma igång. Lars Grundberg är driftstekniker i Swedbank arena och förklarar att det var en styrenheten för belysningen som orsakade problemet.

– Det finns tre styrenheter för belysningen och en av de enheterna lade av. Den tappade adresseringen till överordnardatorn. Så den gick enligt normalvärde på 30 procent.

Lars Grundberg försökte ställa om systemet till hundra procent manuellt men det hjälpte inte. Efter kontakt med leverantören av utrustningen kom man dock fram till en lösning.

– Då tog vi bort styrledningen från den överordnade datorn och ställde upp enheten manuellt och då fungerade det.

I den här typen av byggnader ryms mycket elektronik och att gardera sig till hundra procent går inte. Att köpa till någon reservdel om det blir strömavbrott är inte att tänka på med tanke på kostnaderna, säger arenachef Bengt Hedin. Därför kan den här typen av incidenter hända igen.

– Det kan ju hända överallt. Vi är ju ett sårbart samhälle. Uppstår ett fel kan det vara svårt att lokalisera det och åtgärda det.

Imorgon kväll möts LHC och Modo igen i Swedbank arena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista