Lantbruksutveckling samlas i ny förening

Nu samlas forskning och utveckling inom områdena lantbruk, mat och energi i den nystartade föreningen AgroÖst.

- Alla tjänar på att samverka, säger ordförande Magnus Börjesson.

I AgroÖst ska företag, organisationer och flera universitet samarbeta, mer än idag, för att ta fram nya lösningar inom verksamhetsområdena.

- Det vi märker är att alla aktörer ser ett värde av att alla kommunicerar med varandra. Att man inte bara kör sitt eget spår utan man har nytta av att samverka med varandra.

Bilindustrin intresserad
I föreningen ingår olika företag inom lantbruksnäringen men också bolag som sysslar med energi. Arbetet är länsöverskridande, både Linköping och Örebro universitet samt högskolan i Mälardalen finns med. Mycket fokus kommer att ligga på energiområdet, men även turism, mat och för lantbruket helt nya områden kommer att finnas med.

- Vi har biltillverkare och andra som tittar efter våra material och ser var man kan hitta användningsområden och då går det ganska snabbt åt ett annat håll, säger Magnus Börjesson.

Nya utvecklingsområden
En nackdel för Östergötland har varit att det inte finns något lantbruksuniversitet i regionen som kan bidra med forskning. Men den nya föreningen har ett tätt samarbete med universiteten och Magnus Börjesson tror att det går att hitta ny områden som ännu inte är utvecklade.

- Jag tror att vi kan hitta nya vinklingar på det här. Det känner jag redan. Kanske kan ge en ny utveckling som vi inte sett förut.

I AgroÖst ska konkurrerande företag sitta vid samma bord och hjälpa varandra till att utveckla marknaden. Då gäller det att representanterna vågar dela med sig av sina tankar, säger Magnus Börjesson.

- Det är en spännande mix. Att man kan klara av att sitta i samma rum och prata om affärsutveckling samtidigt som man har sin egen balansräkning och resultaträkningar att tänka på.

Om bara företagarna är öppna för att samverka så tror Magnus Börjesson att alla kommer att tjäna på samarbetet i AgroÖst.

- Man ska givetvis bedriva full konkurrens inom affärsområdet men man kan för den sakens skull ändå få en effektivare konkurrens genom att man utvecklar området tillsammans.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista