Östgötar får terapi via datorn

Flera vårdcentraler i länet kommer nu att börja erbjuda sina patienter kognitiv beteendeterapi via internet.


- I och med detta hoppas vi kunna behandla dem som själva vill bestämma över sin tid och sitt kontaktsätt med vården, säger projektledaren Jonas Almlöv. 

Enligt Jonas Almlöv handlar det om en form av hjälp till självhjälp med regelbundna uppföljningar och förhoppningen är att kunna hjälpa fler patienter med psykiska problem än idag.

- Patienten kommer till stor del att få hjälpa sig själv under ledning av en personlig psykolog. Ett underlag för behandlingen skickas ut och varje vecka får patienten fylla i ett frågeformulär och skicka till sin behandlare via webben, och därefter få ett svar med tips och råd. I samband med det skickas även nästa veckas uppgifter ut.

Fler kan få hjälp
Behandlingsprogrammet pågår i regel i åtta veckor och finns redan idag, men bara via telefon.

- Det nya forumet ger vårdcentralerna möjlighet att hjälpa fler än de som nu behandlas via telefon och ger tillgänglighet på orter där det kanske inte alltid finns kognitiv beteendeterapi att tillgå idag, säger Jonas Almlöv.

Önskemål om fler alternativ
Sammanlagt deltar sex vårdcentraler i länet i projektet; Ljungsbro och Johannelund i Linköping, Marieberg och Brinken i Motala samt vårdcentralerna i Söderköping och Valdemarsvik. 

Bakgrunden är landstingets samarbete med försäkringskassan runt sjukskrivningarna. Enligt landstinget visade 2002 års folkhälsoundersökning om östgötarnas psykiska hälsa att befolkningen ville ha fler behandlingsalternativ än de som erbjöds.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista