Allt fler unga östgötar får klamydia

Antalet fall av könssjukdomen klamydia i Sverige fortsätter att öka i mycket snabb takt. I Östergötland upptäcktes närmare 470 nya fall under årets första kvartal och det är en ökning med ett hundratal jämfört med förra året.

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet rapporteras fler fall av klamydia än någonsin tidigare i Sverige just nu. Bara i mars månad rapporterades nästan 4000 nya fall. Det betyder att närmare 130 personer får diagnosen varje dag och Östergötland följer rikstrenden.

- Under det första kvartalet i år upptäcktes 468 nya fall av klamydia i länet, säger smittskyddsläkaren Bengt Norman.

Bättre analysmetoder
Det kan jämföras med det första kvartalet förra året när siffran låg på 369 fall. Vad som orsakat ökningen är svårt att säga, menar Bengt Norman. Han säger dock att en förklaring kan vara att den nya analysmetod som införts är mer effektiv än den som användes tidigare.

Krav på ändrade regler
På grund av de nya siffrorna från smittskyddsistitutet krävde flera läkare under gårdagen att regeringen tar bort det extra sekretesskydd som gäller för könssjukdomar.

Enligt läkarna hindrar de nuvarande reglerna det förebyggande arbetet.

Fakta: Klamydia vanligaste könssjukdomen

Klamydiainfektioner kan leda till komplikationer i form av äggledarinflammation, utomkvedshavandeskap och infertilitet. Men i ungefär hälften av fallen läker infektionen ut av sig själv. Alla som har känd klamydia måste behandlas av läkare och sjukvården är skyldig att rapportera alla klamydiafall till Smittskyddsinstitutet. Undersökning och behandling är kostnadsfri. Spårning av den smittades tidigare sexuella kontakter är obligatorisk. Klamydia är den vanligaste könssjukdomen och drabbar främst personer under 30 år. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista