Östgötar påminns om outtagen föräldrapenning

I dagarna får över 20 000 föräldrar i länet ett brev från Försäkringskassan där de påminns om att de har föräldrapenning kvar att ta ut.

- De flesta som får ett påminnelsebrev är pappor, säger Eva Egelstig på Försäkringskassan.

I Östergötland förblir i snitt 115 dagar av föräldraledigheten outtagen. I landet som helhet ligger den siffran på 122 dagar och det betyder att de östgötska föräldrarna ändå är ganska duktiga på att utnyttja föräldrapenningen. Fortfarande beskriver dock Eva Egelstig papporna som lågkonsumenter:

- Det har ju blivit bättre och bättre men papporna har ju alltså 50 procent av dagarna och ändå har de hitills bara kommit upp i 20 procent av det totala uttaget.

Påminnelsen har effekt
De brev som nu skickas ut till föräldrarna är tänkta som en påminnelse och en sådan kan behövas, konstaterar Eva Egelstig, inte minst när det gäller papporna:

- Vi märker ju att det är många pappor som ringer till oss och är glatt överraskade över att de har har dagar kvar. 

Ledigheten kan delas upp
Hon betonar också att det finns många olika sätt att ta ut föräldraledigheten på och att man faktiskt inte behöver vara hemma på heltid.

- Det man kan göra när barnen är lite större är ju att förkorta sin arbetstid eller att vara ledig några dagar i månaden även om man jobbar i övrigt. 

Fakta: Antal outtagna dagar per barn

Linköping 117,3
Norrköping 115,7
Motala 110,4
Mjölby 105,9
Finspång 116,8
Söderköping 110.4
Valdemarsvik 117,6
Åtvidaberg 108,0
Vadstena 116,7
Ödeshög 114,8
Kisa 113,5
Boxholm 110,0
Ydre 109,4
Östergötlands län 114,7
Riket 122,2
(Källa: Försäkringskassan)

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".