15 sälar ska skjutas i Östergötland

På måndag inleds årets skyddsjakt på gråsäl.

Sammanlagt ska 200 djur skjutas och jakten bedrivs utmed hela kuststräckan från Norrbotten till delar av Kalmar län.

Flest sälar räknar man med att skjuta i Norrbotten och Gävleborg. Där ligger kvoterna på 40 djur. I Östergötland handlar det om 15 djur och det är lika många som förra året.

Nytt för i år är att jakten också får bedrivas från båt, men det ska ske under kontrollerade former, säger Anders Wetterin på Naturvårdsverket:

- Vi öppnar upp för jakt från båt för att yrkesfiskarna ska få bättre möjlighet att ta bort just de sälar som orsakar problem.

Skyddsjakten får pågå fram till årets slut, högst hälften av sälarna får fällas före den 1 juni.

Fakta: sälar i Sverige

I svenska vatten finns tre sälarter: Gråsäl, knubbsäl och vikare.Gråsälens utbredning omfattar norra och centrala delarna av Östersjön där antalet djur nu beräknas till cirka 24 000, varav kanske 10 000 i svenska vatten. Dessutom finns några tiotal gråsälar på Västkusten.Knubbsälen har en stam i Sverige på drygt 10 000 djur, varav 9 500 på Västkusten och 800 i Kalmarsund.Vikaren finns bara längst i norr, främst i Bottenviken, där den finsk-svenska stammen omfattar cirka 6 000 djur. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista