Återuppbyggnad av kyrkan i Älvestad tidigast nästa sommar

Diskussionerna om en återuppbyggnad av den nedbrunna kyrkan i Älvestad har nu inletts.

Innan några beslut kan fattas är det dock många som ska säga sitt och tidigast nästa sommar räknar kyrkorådet med att en återuppbyggnad kan inledas.

Idag är det två veckor sen kyrkan i Älvestad med anor från 1100-talet förstördes i en våldsam brand.  På en höjd i slättlandskapet står nu väggarna och kyrktornet kvar som ett skelett och nu har man alltså börjat grovplanera för en återuppbyggnad. 

Torn från 1200-talet
Målsättningen är att kyrkan utvändigt ska se ut som den gjorde före branden.

- Hon får den exteriör som hon hade innan branden och om det går kostnadsmässigt vill vi också att hon ska få sitt gamla 1200-talstorn, Den spiran hon hade då blev ju nedtagen på 1800-talet, säger Gösta Gyllenhammar, ordförande i kyrkorådet.

Mindre kyrkorum
Invändigt blir det däremot en hel del förändringar. Idag finns det inget behov av ett kyrkorum som rymmer 300 personer, vilket den gamla kyrkan gjorde. 

- Som regel är vi ju inte fler än 20 personer under en högmässa så det blir en mindre kyrkolokal inne i den gamla kyrkan. Sen får det väl bli andra lokaler som kan användas till andra ändamål, säger Gösta Gyllenhammar. 

Inga beslut fattade ännu
Kostnaden för en återuppbyggnad får dock inte överstiga försäkringsbeloppet på drygt 24 miljoner kronor och det är många som ska säga sitt innan bygget kan komma i gång.

Än så länge har diskussionerna mellan kyrkonämnden, Linköpings stift, länsstyrelsen och försäkringbolaget bara börjat och tidigast nästa sommar räknar Gösta Gyllenhammar med att återuppbyggnaden kan vara i gång.

1400-talsmålningar hittade
I nästa vecka hoppas han att man i alla fall ska kunna börja städa bort bland annat tegelpannorna som rasade in.  I morgon kommer dessutom länsstyrelsen för att inspektera ett fynd som gjorts. Under putsen som rasat har man nämligen hittat okända målningar som troligen är från 1400-talet:

- Det kände varken länsstyrelsen, museet eller vi till.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista