Domkyrkan i Linköping renoveras

För första gången på 40 år renoveras nu domkyrkan i Linköping utvändigt. Orsaken är att delar av fasaden i det västra tornet har börjat släppa och nu täcks ingången till kyrkan av över 50 meter höga byggnadsställningar.

Det är inga stora bitar sten som har trillat ner från fasaden. Ju högre upp flagorna, som kan vara stora som femkronor, sitter desto farligare är det dock om de träffar någon i huvudet.

- Vi måste se till så att det här blir säkert igen och därför kommer vi att byta en del stenar och sen kommer vi också att säkringslaga på ställen där det finns påbörjade sprickor, säger Stefan Gullberg, stenmontör på företaget Närke sten som ansvarar för renoveringen.

Ingången täcks av byggnadsställningar
Tornet som vätter mot väster är den del av kyrkan som är mest utsatt för väder och vind. Därför har renoveringen börjat där. Ingången till domkyrkan är överbyggd med byggnadsställningar som sträcker sig 50 meter upp i luften.

Totalt kostar renoveringen 3,7 miljoner kronor och först i november räknar man med att den ska vara avslutad.

Kyrkspiran glänser fortfarande
Nu är det inte bara trasiga stenar som ska bytas ut och sprickor som ska lagas. Även de förgyllda prydnaderna på de mindre tornen måste tvättas, men kyrkspiran som sitter på 110 meters höjd gör man inget åt:

- Den har klarat sig mycket, mycket bättre än övrigt material på tornet, kanske för att den sitter så högt upp. Avgaserna kanske inte når upp dit, säger Per Lundborg, domprost i Linköping.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista