Bankkort på hög

Bedragerska dömd till fängelse

En 41-årig kvinna dömdes idag till ett års fängelse av Linköpings tingsrätt för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Med hjälp av falska körkort lyckades kvinnan lura till sig över en halv miljon kronor under en bedrägeriturné tidigare i år. 

Kvinnan, som är från Stockholmstrakten, döms för att, under loppet av en dryg vecka, ha tagit ut över en halv miljon kronor från andra personers konton på tre olika bankkontor runt om i landet.

Falska körkort
Pengarna fick hon ut genom att använda sig av falska körkort med sin egen bild och kontoinnehavarnas personuppgifter.
Bedrägerihärvan avslöjades efter att personal på bankkontoret i Ödeshög fattat misstankar mot kvinnan och nu döms hon alltså till ett års fängelse. Hon ska också betala tillbaka pengarna hon lurade till sig.

Hotad av okänt par 
41-åringen har erkänt, men under rättegången hävdade hon att hon blivit tvingad att utföra bedrägerierna av ett, för henne helt okänt, par som kommit till hennes bostad och hotat henne och hennes familj.
Hon sa också att det var dessa båda personer som planerat hela bedrägeriturnén och försett henne med de falska identitetshandlingarna. Dessutom, hävdade kvinnan, hade de tagit hand om alla pengarna.

Stor förslagenhet
Den förklaringen godtar dock inte tingsrätten. I domen konstaterar rätten istället att kvinnans agerande präglats av stor förslagenhet och att inget annat straff än fängelse kan komma ifråga.  

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista