För smal hiss utestänger rullstolsburna från biograf

Den som sitter i eldriven rullstol kan inte längre gå på bio i Linköping.

Möljigheten försvann när biografen Royal stängde i januari.

Erik Edbom är en av dem som drabbas och han är inte nöjd med att vara hänvisad till hyrfilm.

–Det räcker inte och det som krävs för att jag ska kunna gå på bio är en hiss och att det inte finns några trappor säger Erik Edbom.

För smal hiss
Det finns hissar på Filmstaden som är den enda biografen i Linköping idag.
Men problemet är att den bredare eldrivna rullstolen inte får plats i alla biosalonger och att den första hissen som tar besökarna till salongerna är för smal för permobilen. Dessutom är dörren felplacerad så att varken rullstolar eller personalens varupallar kommer in i hissen.

På senare år har det kommit föreskrifter på vilka mått som hissar bör ha berättar Andreas Green som arbetar på Linköpings kommun med tillgänglighetsfrågor.

–Har man inte gjort någon omfattande renovering då har inte föreskrifterna slagit igenom och där ser vi att det är mycket arbete kvar säger Andreas Green.

Människor utestängs
Linköpings kommun ska skicka ett brev till SF Bio som driver Filmstaden för att påpeka problemet.

Erik Edboms assistent Jennie Johansson tror att rullstolsburna stängs ute från biosalongerna på grund av dåligt engagemang från SF:s sida.

–Det gäller att försöka få SF att förstå hur det är att sitta i en permobil säger Jennie Johansson.

Jonas Wilhelmsson som är biografansvarig på Filmstaden säger att en lösning är på gång. Hittills har man satsat på att förbättra ljud- och bildkvaliteten i bion. När det nu är klart finns det möjlighet att handikappanpassa biografen.

- I höstas gick vi över lokalerna med fastighetsägaren och de har lagt ut till en entreprenör om att de ska lösa det här problemet.

Det finns två biografer som rullstolsburna inte når i dagsläget. De kommer inte att byggas om på direkten, säger Wilhelmsson.

- Det finns inget datum, vi väntar på hissentrepenören, ju snabbare desto bättre så klart.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista