Tillräckligt frisk för att klara en utvisning

Den mördare som släppts från rättpsykiatriska kliniken i Vadstena var så pass frisk att han klarade av en flygresa till sitt hemland.

Det förklarar chefen Jan Cederborg efter beslutet som väckt stark kritik från åklagare.

–Vi prövar om personerna är transportabla inför en utvisning om man har en sådan dom som ligger till grund för ett sådant beslut säger Jan Cederborg verksamhetschef på rättpsykiatriska kliniken i Vadstena.

Vård i fem månader
Mannen dömdes förra året för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och utvisning.
Han erkände att han dödat sin hustru med 13 knivhugg i deras gemensamma bostad.
Mannen hann få vård i fem månader innan den rättspsykiatriska klinken fastslog att han klarar av en flygresa till sitt hemland.

Mannen är inte friskförklarad
När en person döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning avgörs en utskrivning i normala fall i länsrätten men på grund av en lucka i lagen gäller inte den reglen när personen ska utvisas.

Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena har alltså inte friskförklarat mannen utan konstaterat att han klarar av en flygresa.
Vad som händer med 24-åringen när han kommer hem vet inte Jan Cederborg.

–Vi verkställer en dom utifrån vad tingsrätt eller annan domstol har bestämt och det gör vi från den lagtext som finns och den lag som gäller idag säger Jan Cederborg.

Kan ni garantera att den här mannen inte begår några nya brott ?

Det ligger inte i vårat uppdrag när det gäller den här typen av ärende svarar Jan Cederborg.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista