Kommuner behöver ny kulturstrategi

Kommunerna använder ofta kulturen som ett sätt att göra reklam för sig på till exempel sin hemsida. Men kulturprofessorn Peter Aronsson tycker att många kommuner har fastnat i ett gammalt sätt att tänka på kultur som bara konserter och bibliotek.

- Tittar man på något sånt ytligt som deras hemsidor så ser man att alla målar upp sitt samhälle som en trevlig och kreativ plats med både vacker natur och ett rikt kulturutbud, säger Peter Aronsson.

Gammalmodig kultursyn
Kulturen har en betydande roll när det gäller marknadsföringen av sig själva som en bra plats att leva på och investera, enligt Aronsson. Men sen är det inte helt säkert att den fysiska kommunen faktiskt håller vad hemsidan lovar. Finspång och Åtvidaberg finns bland de kommuner i landet som satsar minst pengar i landet på kulturen. Peter Aronsson vill inte kalla presentationen för ihålig.

- Nej, inte ihålig, däremot är det nog sällan en riktigt genomtänkt strategi. Jag tror att många kommuner är kvar i en gammal kultursyn där det främst är bibliotek, konserter och en konsthall som är kultur och att man inte riktigt har fått ihop det med den moderna trenden som är att kultur genomsyrar allt fler aspekter av livet.

Som en infrastruktursatning
Aronsson tror att det kan vara svårt att motivera kultursatsningar när man ställer dem bredvid sjukvård och dagisplatser. Men kulturen är ändå viktig inte minst med tanke på den långsiktiga marknadsföringen av kommunen.

- Jag tror att man ska se kulturen som en infrastruktursatsning. Alltså sådant som det kan vara svårt för den enskilde att direkt se nyttan av utan det är viktigt på sikt.

Hans råd till småkommuner som kanske inte har en så stor kulturbudget att arbeta med är ändå att skaffa sig en ny syn på kulturbegreppet.

- Att de skaffar sig en bild utav hur den nya betydelsen av kulturens som en kraft i samhällsutvecklingen utvecklas.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista