Anna Johansson

Skärgårdsbor vill att kommunen satsar

I höst stängs en skola i S:t Anna och för en tid sedan gick den enda året runt-öppna lanthandeln i Bottna i konkurs.

Föreningen Gula Huset som är verksam i S:t Annas skärgård vill nu att kommuner satsar även på skärgården.

När en sådan här servicefunktion försvinner så skapas en oro i en bygd, säger Anna Johansson.

Kommunikationer viktiga
Föreningen Gula Huset har gjort en enkätundersökning bland så väl året runtboende som sommargäster för att ta  reda på vad de vill ha i S:t Annas skärgård. Kommunikationer av olika slag var det viktigaste.

- Det är viktigt att så väl busskommunikationer som datakommunikation fungerar. Tyvärr drar man bara in på just busskommunikationer för det är en oerhört viktig fråga för folk att kunna ta sig ut, säger Anna Johansson.

Saknar konkreta åtgärder
Nu vill de aktiva i Gula Huset att Söderköpings kommun faktiskt gör verklighet av de fina ord som skärgårdsborna har hört men inte sett effekten av.

- Det talas väldigt mycket om en levande landsbygd och levande skärgård men vi ser väldigt få konkreta åtgärder. Vi har också försökt få kommunen att samtala med oss som bor här innan man går till beslut och att man vågar göra satsningar också här, inte bara i stan, säger Anna Johansson

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".