Förslag om vägavgifter i Motala

Motalas kommunledning föreslår att orten blir försökspilot med vägavgifter. Detta för att få fart på vägbygget som varit planerat i många år.

Nu i veckan träffar Motalas kommunledning Vägverket för att diskutera om bygget i Motala skulle kunna betalas på annat sätt än att staten lägger upp pengarna direkt.

I kommunledningen är man angelägen om att frågan löses, inte minst eftersom risken för en trafikolycka med farligt gods inne i stan är många gånger större i Motala jämfört med andra kommuner.

Senast för ett par veckor sedan välte en långtradare på riksväg 50 mitt i centrala Motala. Kommunstyrelsens ordförande, Eva Isaksson Ribers, besökte olycksplatsen.
- När man står framför den här jättestora bilen - det är klart att man ryser, säger hon.
- Det kunde ju faktiskt ha legat någon under den här långtradaren. För här välte ju bilarna upp på trottoarerna och vid det här tillfället in i ett hus.
- Och det här sker mitt inne i centrala Motala, mitt inne i en stad.

Men inom regionförbundet Östsam är man inte lika pigg på ett sånt försök, eftersom vägavgifter kan få trafiken att istället ta andra vägar igenom stan.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista