Karin Granbom, ny ordförande för folkpartiet i länet.

Folkpartiet byter styre - i alla fall lokalt

Folkpartiet i Östergötland diskuterade på sitt årsmöte i Motala igår om man ska kräva partiledaren Lars Leijonborgs avgång, eller inte.

Men här i länet passade folkpartiet på att byta ledning i samband med gårdagens årsmöte. Det blir Karin Granbom, riksdagsledamot från Linköping, och Mathias Sundin, oppositionsråd i Norrköping som tar över ledarskapet för folkpartiet i Östergötland.

Frågan om Lars Leijonborgs framtid som partiledare splittrar folkpartiet. Östergötlands länsförbund diskuterade saken på söndagen men beslutade att avvakta.

Tidigare har fyra länsförbund - Västerbotten, Blekinge, Gotland och Dalarna - krävt att Leijonborg ska bytas ut. På söndagen diskuterades frågan när länsförbundet i Östergötland hade årsmöte i Motala.

-Det blev en debatt om huruvida Lars Leijonborg är lämplig som partiledare men ombuden tycker att frågan först måste förankras ordentligt ute i kommunföreningarna. Därför beslutade vi att avvakta och vi tänker lämna besked till valberedningen senast den sista april, säger Anders Folkesson, ordförande i Östergötlands länsförbund till TT.

Flera förbund tvekar

Vikande opinionssiffror och skandalen om dataintrånget gör att Lars Leijonborgs ställning som partiledare har blivit en naturlig punkt på den folkpartistiska dagordningen. Och även om bara fyra länsförbund hittills har uttalat sitt missnöje så kan det bli fler. Både Kronobergs, Bohusläns och Sörmlands länsförbund diskuterade frågan på sina årsmöten i lördags men sköt beslutet på framtiden - vilket tyder på att kritikerna är för många för att ignoreras. Något direkt stöd för Leijonborg uttalades inte.

Viktiga veckor

Hur stort stöd Leijonborg verkligen har kan klarna de närmaste veckorna då flera andra länsförbund ska ha årsmöten. Senast den 1 maj vill valberedningen ha in förbundens kandidater till partiledarposten och om Leijonborg ska bytas ut så kan det ske på partikongressen i Västerås den 6-9 september.

Men även om flera länsförbund ansluter sig till skaran som vill byta partiledare behöver det inte innebära nådastöten för Lars Leijonborg. Han har stått på sig vid tidigare avgångskrav. Inför landsmötet 2001 ville en tredjedel av de 25 länsförbunden byta ut honom.

Per Ingvarsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista