Vanlig bakterie kan orsaka hjärtinfarkt

En vanlig luftvägsbakterie, som inte alltid uppvisar symptom, kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, det säger Hanna Kälvegren, forskare vid Linköpings universitet, till Svenska Dagbladet idag.

Hon konstaterar även i sin nya avhandling att ett vaccin skulle kunna minska risken för infarkt.

Infektioner med bakterien, chlamydia pneumoniae, stimulerar åderförkalkning som i sin tur leder till hjärt-kärlsjukdomar, den vanligaste dödsorsaken i västvärlden.

Det är svårt att veta hur stor andel av hjärtinfarkterna som bakterierna ligger bakom. Riskfaktorer som rökning, fysisk inaktivitet, övervikt och diabetes anses svara för mellan 50 och 75 procent av fallen.
-Det man kan säga är att bakterien finns i hälften av åderförkalkningsplacken och har man haft bakterien är det större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, säger Hanna Kälvegren, forskare vid enheten för farmakologi vid Linköpings universitet, till Svenska Dagbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista