Uttalande om Citybanan får politiker i länet att rasa

Försvarsminsterns uttalande om att inte bygga citybanan som behövs för Ostlänken upprör politiker i länet oavsett partibeteckning.

Försvarsminstern Mikael Odenberg(m) vill att ett tredje spår byggs i stället för citybanan.

Tunneln under Stockholm den så kallade citybanan är en förutsättning för att snabbspårsjärvägen Ostlänken byggs.

Därför reagerar nu bland annat socialdemokraten och
kommunalrådet Lena Micko i Linköping.

– Jag tycker att det är en sanslös kommentar och att en minister som för det första inte har ansvar för frågan kommenterar det här och sedan det uttalandet. Då måsta man fundera vad det står för och om det är den borgeliga regeringens uppfattning säger Lena Micko. 

Spår billigare än tunnel
Det var i våra nyheter i morse som försvarsminister Mikael Odenberg sa att ett tredje spår var den bästa lösningen för att lösa spårbristen vid Stockholms central.
Eftersom ett extra spår skulle bli betydligt mycket billigare än den dyrare tunneln.

Regeringen har ännu inte officellt tagit ställning till vilken lösning det kommer att bli eftersom regeringens förhandlingsman Carl Cedershiöld ännu inte har avslutat sitt arbete med att hitta en hållbar finansiering av just ciytbanan.

Östsams moderate ordförande förvånad
Regionförbundet Östsams ordförande Jan Owe-Larsson som är moderat precis som försvarsministern är orolig över Mikael Odenbergs uttalande.

– Jag hoppas att försvarsministerns uppfattning inte står för hela regeringen och att regeringen beslutar att citybanan ska byggas säger Jan Owe-Larsson.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista