Riskfyllt att äta bär i Gusum

Trots att halterna av metaller och en del miljögifter sjunkit i mark och växter kring bruket i Gusum, är det fortfarande riskfyllt för invånarna att äta exempelvis svamp och bär från området.

- Det finns naturligtvis risk att man tar upp mer utav de ämnen som finns i marken genom att man äter grönsaker, bär och fisk som har tagit upp de här ämnena, säger Karin Sigvardsson som är chef för miljöskyddsenheten på länsstyrelsen.

Idag är det lite mindre riskfyllt att bo i området runt bruket i Gusum jämfört med för några år sedan. Tidigare har marken både kring det gamla och det nya bruket haft förhöjda värden av metaller och miljögifter. Men enligt en ny undersökning har metallhalterna sjunkit liksom en del miljögifter i vattendragen kring Gusum. 1977 innehöll fisk i vattendragen 100 till 500 gånger högre halter än normalt av TCB, men nu är halterna lägre, säger Ingela Helmfrid, biolog på landstinget.

– År 2006 var det sju till 13 gånger högre än normalt.

Men kostråden gäller fortfarande enligt Ingela Helmfrid som också berättar att gifterna har flyttat sig längre ner i avrinningsområdet och att halterna i fisken ökar ju längre ner man kommer.

Samarbetar med Valdemarsviks kommun
Länsstyrelsen har hög prioritet på att försöka åtgärda problemen och man klassar området som riskklass ett. Tillsammans med Valdemarsviks kommun driver länsstyrelsen ett åtgärdsprojekt. Efter att man nu kartlagt föroreningarnas omfattning kommer man gå vidare med att se vilka åtgärder som är möjliga.

Kostsamma åtgärder
En sanering av området skulle kunna börja i slutet av 2010 enligt Karin Sigvardsson men att få bort gifterna ur marken kommer att kosta åtskilliga miljoner. Staten kan gå in och täcka en stor del av saneringskostnaden men även kommunen får betala.

– Kommunen får gå in och ta på sig ansvaret för att genomföra åtgärderna och stå för en liten del av kostnaden, säger Karin Sigvardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".