Danielsson (c) kräver lagändring

Nu engagerar sig länets riksdagspolitiker i det uppmärksammade fallet där en mördare från Ljungsbro frigavs efter bara fem månader av rättspsykiatrisk vård.

Det var under den nyinförda allmänna debattimmen i riksdagen idag som centerpartisten Staffan Danielsson från Linköping krävde att lagstiftningen ska ändras så att inget liknande kan hända igen.

Lucka i lagen
Den 31-årige mannen dömdes förra året för mord av sin hustru till rättspsykiatriskvård med särskild utskrivningsprövning och utvisningen. Mannen hann att få vård i fem månader innan rättspsykiatriska kliniken i Vadstena fastslog att han skulle klara av en flygresa till sitt hemland. Kliniken friskförklarade alltså inte mannen och vad som händer med honom när han kommer till sitt hemland vet man inte på kliniken.

När en person döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning avgörs en utskrivning i normala fall i länsrätten men på grund av en lucka i lagen gäller inte den reglen när personen ska utvisas.

Inget svar från oppositionen
Under debattimmen i riksdagen idag sade Staffan Danielsson att en människa har ett ansvar för sina handlingar även om det finns olika grader av psykisk sjukdom inblandad och han tycker att en vårdande dom bör tidsbestämmas.

– Domen bör också ange antalet år i vård eller fängelse innan frigivning kan ske. Jag tycker att den svenska lagstiftningen tyvärr är lite naiv och behöver skärpas, sade Staffan Danielsson.

Men det blev en något märklig debatt eftersom Danielsson inte fick något svar från oppositionen. Istället kom ett svar från moderaternas Finn Bengtsson som är suppleant i socialutskottet.

– Vi deltar nu gemensamt i en regering där det faktiskt har kommit en proposition ifrån socialdempartementet som bereds i socialutskottet med inriktning att ta tag i en fråga som den tidigare regeringen inte har vågat att närma sig under de 12 år man faktiskt har sett den anomali i lagstiftningen.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista