Byggen kan försenas av strejken

Flera byggen i länet riskerar nu att försenas på grund av den strejk som har inletts.

Sedan tidigt i morse har ett nittiotal byggnadsarbetare anställda av företaget Peab lagt ned arbetet efter att fackförbundet Byggnads igår sade nej till medlarnas bud gällande nytt avtal inom bygg- och anläggningssektorn.

Peter Bergström är strejkvakt på ett bygge i Lambohov i Linköping och han tycker förhandlingsrätten, det vill säga att facket hjälper till att förhandla om lönerna, är viktig.

– Vi vill inte ha individuell lönesättning där företaget ska bestämma vad vi ska tjäna utan vi vill ha ett gemensamhetsacckord och då är det bra att facket finns.

På arbetsplatsen i Lambohov är det femton personer som deltar i strejken men på bygget är det fler företag som jobbar. Några reaktioner från kollegorna har dock de Peabanställda inte fått idag.

–  Än så länge är det nog ingen som har sagt något. Det kan väl bli skillnad om det blir blockad och de vill komma in på bygget, säger Peter Bergström.

Hur länge kan du tänka dig att strejka?

– Så lång tid som det behövs. Nu vet vi ju inte hur lång tid det här tar men det får ta den tid det tar. Hoppas att det kan komma till en lösning relativt snabbt.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista