Skolpersonal utbildas i att upptäcka drogmissbruk

Problemen med narkotika är omfattande och ökar i länet, det visar en kartläggning av narkotikamissbruket som länsstyrelsen har gjort. För att upptäcka och bekämpa missbruket anordnas nu seminarier för kuratorer och skolsköterskor i länet.

Det var resultatet av kartläggningen som fick länsstyrelsen att reagera och börja anordna seminarier för skolpersonal på olika platser i Östergötland. Under onsdagen hölls det första seminariet i Norrköping. En av föreläsarna var Mikael Rondahl från polisens gatulangningsgrupp i Norrköping och han tror att ungdomar idag är djärvare när det gäller att testa droger.

– Idag känns det som att det är väldigt många som vågar testa. De vet inte om riskerna för det finns så många olika preparat idag.

Målet med länsstyrelsens arbete är att så tidigt som möjligt stoppa ungdomar som är på väg in i missbruk. Och Mikael Rondahl tror att skolpersonal fyller en viktig funktion när det gäller att upptäcka missbruk.

– Det är de som ofta kan se de här individerna från vecka till vecka. De kan se det här mönstret som bryts precis som föräldrarna. Men föräldrarna kanske inte vill inse eller våga tro att de har det här problemet i sin familj.

Bättre förberdda
En av dem som deltog i dagens seminarium var Peter Larsson som är skolkurator i Finspång och han tycker att skolan behöver vara mer förberedda.

– Skolan behöver ju vara bättre förberedda på redan när man misstänker. Idag tror jag det är så att det är först när det har gått ganska långt som man upptäcker någonting.

Förutom föreläsare från polisen deltar även länsstyrelsen och landstinget i seminariet som under torsdag och fredag kommer att hållas på andra plaster i länet.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista