Färre på arbetsförmedlingen efter valet

Kommunernas samarbete med arbetsförmedlingen har minskat kraftigt sedan valet. Orsaken är att den nya regeringen minskat de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna där kommunerna haft en roll.

Arbetsmarknadsenheten i Mjölby har varit navet i för kommunens arbete med arbetslösa. Innan valet fanns ungefär 300 personer i månaden på enheten. Idag har var tredje försvunnit och samarbetet med arbetsförmedlingen är nästan helt borta.

- Människor som anvisas till kommunen för olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder har försvunnit nästan helt och hållet. Det är bara nåt enstaka fall idag, säger Michael Agu som är ansvarig på arbetsmarknadsenheten.

Lokalerna töms på folk
Ams-anställda vaktmästaren på arbetsmarknadsenheten Solveig Forsell har sett lokalerna bli allt mer tomma de senaste månaderna.

- Jag tycker det är fel. För det är inte bättre att gå hemma. Det är bättre att komma ut och göra någonting. Det ska ju inte vara något varaktigt utan bara vara ett steg på väg till jobb.

Regeringen får för fort fram
Än har ingen anställd på enheten varslats, eftersom man redan för två år sedan förstod vartåt det lutade och minskade personalstykan när det kom tuffare bedömningar från Försäkringskassan och en del arbetsmarknadspolitiska åtgärder togs bort. Framtiden för arbetsmarknadsenheten i Mjölby är idag mycket oviss. Michael Agu är kritisk till att regeringen går så fort fram med den nya arbetsmarknadspolitiken.

- Det behövs alltid tid att montera ner ett system och montera upp ett nytt och faran är att det står still för länge mellan de här systemen. Risken, tror jag, är att under den här mellanperioden kan många komma i kläm.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista