Varm höst hotar länets vetefält

Den varma hösten förra året har gynnat insekten dvärgstrit. Det är dåliga nyheter för de av länets lantbrukare som odlar vete.

Insekten för med sig sjukdomen vetedvärgsjuka som nu kan slå hårt mot länets sädesfält.

- Det som händer är att de kan bli helt dvärgväxta i värsta fall dör de, säger Alf Djurberg som arbetar med växtskydd på Jordbruksverket i Linköping.

Sprids via insekter
Redan tidigare år har Östergötland varit extra drabbat av vetedvärgsjukan. Nu befarar man att det varma vädret i höstas har gynnat dvärgstriten, den insekt som sprider sjukdomen till växterna.

Därför kan det bli extra många insekter som kläcks nu när sommarvärmen kommer. Ofta drabbas bara enstaka plantor, men i värsta fall kan det bli missväxt i hela fält.

Bekämpas kemiskt
Det är framför allt vetefält som såtts tidigt på hösten som ligger i farozonen och det finns anledning till oro, säger Alf Djurberg. 

- Har man sått tidigt och är orolig för det här kan man sätta in en kemisk bekämpning mot dvärgstriten. Förmodligen kommer vi inom några dagar upp i rätt temperatur och då kan man starta den kemiska bekämpningen.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

FAKTA: DVÄRGSTRITAR

Ingår i familjen i insektsordningen växtsugare. Den har världsvid utbredning men är artrikast i Sydamerika och omfattar minst 20 000 arter, varav 300 i Sverige.

De är små, ofta kraftigt gröna. De suger saft ur levande växter, och speciellt utomlands finns ett flertal arter som gör skada på grödor, både genom direkt avtappning av växtsaften och genom spridning av växtsjukdomar.

I Sverige gör t.ex. rosenstrit ofta avsevärd skada på rosor. Många arter producerar s.k. honungsdagg. Äggen läggs i regel inuti levande växter.

Fakta: NE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista